Lezingen

Gemeente Rotterdam

Zelfrijdende bus Rotterdam Airport

De presentatie van Robert gaat over het MARTHA-project, waarin door diverse partners in Rotterdam een zelfrijdende bus wordt geïntroduceerd, die reizigers van en naar Rotterdam The Hague Airport verbindt met het metrostation. Het project richt zich op innovatieve technologieën, zoals level 4 autonome voertuigen en slimme verkeerscommunicatie via ITS-G5. Het is de eerste autonome volwaardige 8-meterbus die in Nederland op de openbare weg rijdt.

Bedrijfsnaam 2510 Robert Kooijman Gemeente Rotterdam (1)-modified

Robert Kooijman

Adviseur smart mobility Gemeente Rotterdam

Nationaal Dataportaal Wegverkeer - NDW

Realtime inzicht: monitor je areaal met voertuigsensordata!

NDW laat zien hoe wegbeheerders met voertuigsensordata en gezamenlijke inkoopprocessen sneller en efficiënter inzicht krijgen in de staat van het areaal. Leer hoe deze innovaties zorgen voor beter onderhoud, lagere kosten en veiligere wegen.

Bedrijfsnaam 2509 Bob van der Meer NDW (1)-modified

Bob van der Meer

Themamanager Assetmanagement NDW

Equans Nederland

Menselijke veiligheid in een digitale wereld. Hoe slimme detectie brugbediening verandert?

Brugbedienaars beheren steeds meer bruggen tegelijk, onder hoge druk en met beperkte zicht. In deze lezing laten Equans en de gemeente Dordrecht zien hoe slimme detectie menselijk handelen versterkt en de veiligheid rond beweegbare bruggen structureel verbetert.

grozdanov

Ivan Grozdanov

Salesmanager Infra Equans Nederland

Technolution

Verkeersmanagement met AI vraagt data, tijd en vertrouwen

AI is inmiddels overal. Het wordt vaak gezien als een magische oplossing voor complexe problemen, maar de realiteit blijkt genuanceerd. AI biedt zeker nieuwe kansen – de computer past zich steeds meer aan de menselijke ervaring aan.

Voor verkeersmanagement lijkt AI op het eerste gezicht kansrijk. Kan AI bijvoorbeeld automatisch verkeersmanagementscenario’s creëren voor een betere doorstroming? Om AI-modellen te trainen, moeten we veel data verzamelen, en dat lijkt een stevige uitdaging. Zou het ook mogelijk zijn met kleinere datasets?

AI is al wel succesvol in visuele toepassingen. Een voorbeeld is de FlowCube-sensor, die verkeersstromen analyseert en o.a. fietsers en voetgangers beter in beeld brengt.

Autonome verkeersregeling met AI is zeker ook een kwestie van vertrouwen. Durven we verkeersmanagement in de toekomst daadwerkelijk helemaal over te laten aan een zelflerend systeem? Of blijft menselijk toezicht altijd nodig?

Ronald van Katwijk geeft u een verhelderende blik in de toekomst.

Technolution 2508 Ronald van Katwijk Technolution-modified

Ronald van Katwijk

Senior Architect Technolution

IntelliLED

Veilige oversteek voor fietsers en voetgangers met IntelliLED

IntelliLED, vriend van De Fietsersbond, presenteert de Haaientand voorzien van LED, oranje-wit en aangestuurd door een LichtManagementSysteem.

IntelliLED gelooft in een sterke verlaging van het aantal (dodelijke) slachtoffers als er een actieve en dynamische markering in het wegdek ligt. Met duidelijke lichtsignalen worden weggebruikers gewaarschuwd.

We laten in deze presentatie zien hoe het idee is ontstaan, welke technieken er worden gebruikt, alsook de toepassingen. Ook de verwachtingen van deze toepassing in andere infrastructuren, zoals snelwegen in relatie tot het voorkomen van files en spookrijders.

IntelliLED 2507 Eddy Megens IntelliLED-modified

Eddy Megens,

Directeur IntelliLED

HR Groep

De kracht van data: succesvol digitaliseren voor verkeersveiligheid en efficiënt beheer

Tijdens onze lezing laten we zien hoe data en digitalisering bijdragen aan verkeersveiligheid, leefbaarheid en efficiënt beheer, met als voorbeeld de invoering van de nieuwe snelheid van 30 km/u in Amsterdam. Ook belichten we (samen met een spreker uit een gemeente) hoe data cruciaal was bij het succesvol realiseren van dit complexe project binnen een strakke planning.

Over IPSm:
IPSm verkeersbordendata is ons initiatief om de RVV- en RVV-gerelateerde bebording en bebakening van heel Nederland digitaal in kaart te brengen. Hiermee kunnen wegbeheerders voldoen aan EU-regelgeving zoals RTTI, ISA en Data Top 15, besparen zij kosten én behalen zij duurzaamheidsdoelstellingen. Wij werken volgens beveiligingsstandaarden zoals vastgelegd in ISO 27001.

Het project dat wij uitlichten:
In de nacht van 7 op 8 december ging de nieuwe snelheid van 30 km/u in Amsterdam in. Aan de invoer van zo’n nieuwe snelheid gaat maanden aan voorbereiding vooraf, inclusief 4500+ nieuwe verkeersborden. Zo’n groot project coördineren wij van A tot Z door middel van IPSm verkeersbordendata.

In de lezing willen we benadrukken hoe belangrijk het gebruik van data is en welke probleemstellingen hiermee opgelost kunnen worden, waaronder dit project met een hele strakke tijdsplanning. Dit was mede door de ingang van de nieuwe OV-tijden.

HR Groep 2506 Caroline van Rij HR Groep-modified

Caroline van Rij

Projectleider & Consultant IPSm HR Groep

Modelec

Bescherm Industriële systemen tegen Malware

Stefan vertelt hoe je industriële systemen effectief beschermt tegen malware.
Hij bespreekt praktische maatregelen en technologieën om de cyberweerbaarheid te verhogen, systeemuitval te voorkomen, Cyberbeveiligingswet/NIS2 en CSIR-richtlijnen, met concrete OT-use-cases als voorbeelden.

Modelec 2505 Stefan Barten Modelec-modified

Stefan Barten

Consultative OT Security Engineer Modelec

Radarxense

Voeg een lus toe in 15 min!

De Road Spider, een IOT radar systeem dat simpel opgehangen kan worden aan
bestaande infra en kan communiceren met de VRI/IVRI.

De Road Spider maakt het mogelijk om binnen 15 minuten een lus toe te voegen voor het
detecteren van verkeer. Dankzij het autonome en non-invasieve ontwerp zijn
graafwerkzaamheden of het frezen van lussen in het wegdek verleden tijd. Dit betekent
minder verkeersmaatregelen en minimale overlast.

De Road Spider is daarnaast toekomstbestendig. In tegenstelling tot een lus, meet de
radar ook heel exact de snelheid van het verkeer. Deze data kan worden gebruikt voor de
aansturing van de (I)VRI. Daarnaast wordt het systeem continue doorontwikkeld door
middel van software releases, waardoor met dezelfde radar in de toekomst bijvoorbeeld
ook geclassificeerd en geteld kan worden.

Bedrijfsnaam 2504 Radarxense Olaf Biezeman (1)-modified

Olaf Biezeman

CEO Radarxense

Vialis

Data als fundatie voor Asset Management

Het Asset Lifecycle Management-framework, ontwikkeld door Vialis en VolkerWessels Infradivisie, benut data gedurende de volledige levenscyclus van infrastructuurassets. Hiermee wordt beheer en onderhoud zowel efficiënter als duurzamer, inspelend op de groeiende rol van (datagedreven) assetmanagement.

Asset Lifecycle Management biedt een concreet antwoord op de uitdagingen van efficiëntie, duurzaamheid en kostenbeheersing in infrastructuurbeheer. Door data strategisch in te zetten gedurende de hele levenscyclus van assets – van ontwerp tot sloop – kunnen organisaties proactiever inspelen op onderhoudsbehoeften en onnodige uitval voorkomen.

Hiermee streven ze niet alleen naar een duurzamere omgang met middelen en energie, maar ook naar het versterken van de samenwerking tussen partijen in de keten. Dit onderwerp heeft als doel bewustwording te creëren en handvatten te bieden voor innovatie in assetmanagement binnen de sector.

Vialis 2503 Sander van Ruijven Vialis VW-modified

Sander van Ruijven

Manager Business Development & Innovatie VolkerWessels Infrastructuur

Vialis 2503 Mark Samwel Vialis VW-modified

Mark Samwel

Programmamanager Digitalisering VolkerWessels Infrastructuur

Heijmans Infra

Datagedreven onderhoud en de daarbij veranderende aanpak voor de uitvoerende menselijke krach

Innovaties in beheer en onderhoud zijn niet louter een kwestie van slimme informatietechnologie en digitale middelen. Katja en Eddy beantwoorden de vraag: Hoe organiseer je acceptatie, vertrouwen, support, nieuwe vaardigheden en inzichten om de beoogde efficiëntie en kwaliteitsverbetering te halen?

Bedrijfsnaam 2502 Katja Vencken Heijmans Infra-modified

Katja Vencken - Witteveen

Business Development Heijmans Infra

Verhoeven

Eddy Verhoeven

Business Development Heijmans Infra

Monotch

Ontdek hoe slimme verkeerslichten (iVRI’s) via het Urban Data Access Platform (UDAP) fietsers prioriteit geven in steden

Veel grote gemeenten hebben op dit moment nog geen beleid rondom fietsers bij verkeersregelinstallaties (VRI’s). Het gevolg? Fietsverkeer blijft vaak onnodig stilstaan of wordt zelfs ontmoedigd. Slimme verkeerslichten (iVRI’s) bieden echter een daadkrachtige oplossing. Door iVRI’s te koppelen aan het Urban Data Access Platform (UDAP)—het nationale platform dat het Nederlandse mobiliteitsecosysteem verbindt—kunnen fietsers eenvoudiger gedetecteerd worden en prioriteit krijgen in het verkeer. Dit biedt gemeenten een laagdrempelige manier om fietsbeleid naar een hoger niveau te tillen.

Tijdens onze lezing laten we zien hoe steden die al werken met iVRI’s en fietsprioriteit hun mobiliteitsdoelen versnellen. We bespreken concrete voorbeelden en innovatieve oplossingen, en tonen hoe UDAP helpt om deze technologie eenvoudig te implementeren. Onze sessie biedt praktische handvatten voor gemeenten die willen starten met fietsbeleid bij iVRI’s, en toont hoe dit aansluit op bredere mobiliteitsplannen.

bakker

Steven Bakker

Sr. Sales Consultant Royal HaskoningDHV